Jak vozit psa v autě správně a bezpečně

Ruku na srdce – zamýšleli jste se někdy nad tím, jestli vozíte vašeho psa v autě bezpečně a taky správně podle zákona? V našem novém článku vám poradíme, jak vozit psa v autě, aby se mu nic nestalo a vy při případné kontrole nedostali zbytečně pokutu.

Jak vozit psa v autě správně a bezpečně?

Musí být pes v autě připoutaný a jak?

Mít psa v autě připoutaného je určitě jedna z bezpečných možností, jak s ním cestovat. U menších psů je ale obvykle lepší pořídit jim dostatečně velkou přepravku, ve které se budou cítit v bezpečí. 

Přepravka by měla být dobře zajištěná – například položená na zemi mezi předním a zadním sedadlem. Rozhodně by neměla jen tak ležet na sedadle, nebo při jízdě „cestovat“ v zavazadlovém prostoru. Uvnitř by měl mít pejsek protiskluzovou podložku, aby po přepravce nelítal.

Jak na cestování s velkým psem?

Co ale s velkým psem, pro kterého dostatečně velký box neseženete? Jednou z možností je pořídit mu speciální postroj pro připoutání k bezpečnostnímu pásu. Vyplatí se do takového řešení investovat? Podle nás rozhodně ano. 

Pokud by vás totiž zastavila policie, za nepřipoutaného nebo nezajištěného psa můžete jako řidič dostat pokutu až 2000 Kč. Ceny bezpečnostních postrojů se přitom pohybují zhruba od 200 do 1000 Kč. 

Druhá věc je případná nehoda. Co je pár stovek za postroj oproti zranění nebo ztrátě milovaného mazlíčka a člena rodiny?!

Jak vozit psa v autě správně a bezpečně?
Jak vozit psa v autě správně a bezpečně?

Je v pořádku vozit psa v kufru?

Ano, je to další z možností, jak vozit psa bezpečně v autě. Pes v zavazadlovém prostoru ale musí mít dostatek místa, rozhodně se tam nesmí tísnit. 

V žádném případě by neměl mít možnost přeskočit sedadla a dostat se dopředu, aby neohrozil bezpečnost ostatních cestujících. 

Pokud máte naopak příliš velký kufr, pro zajištění dostatečného pohodlí existují speciální kovové klece, které psa oddělí od ostatních cestujících a zajistí mu pocit bezpečí.

Čemu se při jízdě se psem vyvarovat?

Pokud máte akčního psa, nenechte ho, aby se v autě volně pohyboval – řidiči by mohl zkomplikovat řízení a překážet ve výhledu.

Samozřejmě můžete namítnout, že váš pejsek je při cestování klidný a každou cestu obvykle prospí. To je sice fajn, ale mějte na paměti, že pokud jej necháte sedět na přední sedačce, v případě nehody mu může hrozit rána airbagem. A ze zadní sedačky jej to při prudkém brzdění zase může vymrštit dopředu, může tak zranit nejen sebe, ale i řidiče nebo spolucestující.

Pomohlo by držet psa na klíně? Ve vysokých rychlostech rozhodně ne. Osoba, která má psa na klíně a nečeká náraz, jej v rukou neudrží. 

A co pes poklidně schoulený na zemi? Při prudkém zabrzdění sice ostatní nejspíš neohrozí, ale jemu samotnému by se mohlo něco stát. A pamatujte, vy jako majitel za něj nesete zodpovědnost.

Jak vozit psa v autě správně a bezpečně?
Jak vozit psa v autě správně a bezpečně?

Pár tipů na závěr

Jestli máte teprve štěňátko, zvykejte ho na cestování postupně. Pokud se ale musíte vydat s nervózním pejskem na nějakou cestu, doporučuji deku, která neprosákne v případě, že by to pejsek nevydržel.

Pokud jedete dlouhou trasu, dělejte co nejčastěji přestávky, aby se mohl vyprázdnit, najíst a napít.

Rozhodně je taky super, když se psem cestuje kromě řidiče ještě další člověk, který se mu může trochu věnovat – mluvit na něj, pohladit jej nebo utěšit, pokud je nervózní.

Dejte vědět ostatním řidičům, že vezete pejska

Pokud chcete dát ostatním řidičům najevo, že váš milovaný čtyřnohý poklad cestuje s vámi, nejlepším způsobem je umístit na zadní sklo nebo kapotu samolepku PES V AUTĚ.

Pár jich máme v nabídce, tak mrkněte. Je to stylová záležitost! Protože jsme národem pejskařů, věřím, že někteří řidiči se díky ní budou chovat na cestách alespoň o trochu ohleduplněji.

Jak vozit psa v autě správně a bezpečně?

Šťastnou cestu a spoustu krásných společných okamžiků přeje Uzlíkov.